Multi-F Solar

  • Uw waterbassin heeft voortaan een dubbele functie.
  • Geen aparte grond nodig voor uw zonnepanelen.
  • Uw waterbassin is volledig afgedekt en dus 100% algenvrij.
  • Ligt voortdurend strak door een uniek ballast-drijver systeem.
  • Maximale zonne-oogst door de volledige bodem van het Multi-F te gebruiken.
  • 1 aanspreekpunt voor al uw vragen, dubbele expertise van 2 specialisten.

Onbenut potentieel voor duurzame energieopwekking 

In Nederland ligt naar schatting ruim honderd hectare aan waterbassins bij glastuinbedrijven. Een groot aantal hiervan is voorzien van een algendoek om het water te beschermen tegen algen, ongedierte en verdamping. De laatste jaren kwam regelmatig de vraag of er geen mogelijkheid was om de drijvende totaalafdekking voor het bassin, te voorzien van zonnepanelen. Albers Alligator en Centrica Business Solutions hebben de handen ineengeslagen en samen naar de mogelijkheden gekeken en dit uitgewerkt tot een werkende, innovatieve oplossing: het Multi-F Solar systeem. 

Multi-F Solar, het beste uit twee werelden!

Op het verankerde, drijvende Multi-F dek van Albers Alligator wordt een bevestigingsconstructie geplaatst waarop de zonnepanelen worden gemonteerd. Het dek bestaat uit drijvers, waartussen een zak met waterdoorlatend doek hangt, die zich met water vult en als ballast werkt. Het zorgt ervoor dat de zonnepanelen niet worden opgetild of verplaatst door (extreme) weersomstandigheden. Het geheel is volledig geïntegreerd met het waterbassin en biedt verder alle eigenschappen van een traditioneel algendoek: het tegengaan van algengroei en ongedierte en verdamping en vervuiling van het gietwater. Deze oplossing is toepasbaar op elk waterbassin: nieuw, bestaand of te renoveren. 

Multi-F Solar in de praktijk

In het Zeeuwse Kapelle is bij Kwekerij de Noordhoek van Henk en Kees Verhage in 2021 het eerste project met Multi-F Solar gerealiseerd. Niet alleen werd hiermee het loze oppervlak van het waterbassin volledig benut, de oplossing sloot perfect aan bij de visie op duurzaamheid van het biologische tuindersbedrijf. Ook de verwarming van de kas wordt bijvoorbeeld deels met zonne-energie verzorgd. 

Op het waterbassin van De Noordhoek zijn in totaal 1031 zonnepanelen op de Multi-F totaalafdekking geplaatst. Elk paneel is goed voor een vermogen van 415Wp, het vermogen van het totale zonnepark is 428kWp. De verwachte energie die wordt opgewekt kan naar verwachting per jaar 100 huishoudens voorzien.

Wij kunnen u voor elk waterbassin, bestaand, renovatie of nieuw, een passend Multi-F Solar systeem aanbieden.

  • Wek uw eigen elektriciteit op dankzij de kracht van de zon en bescherm tegelijkertijd uw waterbassin tegen algengroei, vervuiling en verdamping.
  • Verlaag uw CO2-uitstoot en laat zien dat u duurzaam en maatschappelijk verantwoord onderneemt. 
  • Lagere energiekosten. Zonne-energie als onderdeel van uw elektriciteitsopwekkingsplan zorgt dat er minder inkoop nodig is van leveranciers. 

Wilt u meer informatie klik dan hier. Dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Bekijk brochure